Levenskunst

Levenskunst een keuze…

Over levenskunst is veel te zeggen. Eigenlijk is het zoveel omvattend dat even benoemen lastig is. Ik bedoel met levenskunst de zoektocht om alle facetten van het leven goed in te richten. En wat is dan goed? Het woord ‘goed’ wekt de indruk dat er ook een ‘fout’ is. ‘Fout’ kun je omschrijven als het gevoel dat ontstaat als je verandering wilt, dat er behoefte is aan groei, ontwikkeling en verdieping. Dat is natuurlijk niet fout, dat is fantastisch … Zoeken kan ook ontstaan doordat je vastloopt in je leef- of werksituatie of omdat je keuzes wilt maken. Op die momenten komen er levensvragen naar boven. Het omgaan met die levensvragen op een voor jou mooie en zinnige manier vraagt Levenskunst. Levenskunst is dus veel meer het proces dan een manier of vorm. Om levenskunst te bereiken is er bewustwording nodig. Bewustwording stelt ons in staat om de vragen in het leven een (tijdelijk) antwoord te geven.

De leefomstandigheden, zoals de economische situatie, onze gezondheid, gezin of leefsituatie en spirituele overtuigingen, veranderen en vragen van ons als mens een flexibele levenshouding om overeind te blijven. Het vraagt om zelfsturing en verantwoordelijkheid. Omgaan met die vragen en de werkelijkheid vraagt om levenskunst. Levenskunst is dus niet statisch. Er zijn wel bekende en universele vragen zoals: Wat is de zin van mijn leven, wie ben ik en wat is voor mij goed (samen)leven. Er zijn ook hele persoonlijke varianten op die vragen vanuit de eigen leefsituatie. Er kan behoefte zijn om over je gedachten en gevoelens te spreken. Om gehoord te worden. Weten of “te horen krijgen” dat je gaat sterven is een hele directe confrontatie met de eindigheid van je bestaan. Stervensbegeleiding is een bijzondere activiteit die MomentoB aanbiedt. Het valt onder levenskunstgesprekken.

‘Levenskunst’ als een filosofie van leven komt uit de tijd van Socrates, 4oo v. Chr. Deze filosoof stelde aan omstanders vragen over ‘het goede leven’ om essentiële inzichten te verkrijgen. Mensen ontdekten dat ze de antwoorden zelf in huis hadden, vaak op onbewust niveau. In onze tijd is dat nog steeds zo, de antwoorden heeft ieder zelf. Om bij de zoektocht naar die antwoorden te helpen zijn goede vragen essentieel.

MomentoB is een vrijplaats, waar je gedachten kunt uitwisselen zonder daarop veroordeeld te worden. Er is geen goed, er is geen fout. We maken ook gebruik van (meditatie) oefeningen en ademtechnieken om tot rust te komen. Samen creëren we zo een plek en moment in de tijd waar je kunt stoeien met nieuwe gedachten en deze toe kunt laten, kunt proeven en meenemen in je leven, voor zolang het je past. Elke vraag is goed, elk antwoord een optie. Bezinning, reflectie, energie opdoen, toetsen, uitzetten van plannen, herpakken, structureren, leunen, focussen, denken, stoeien, getroost en gehoord worden … ook, misschien zelfs wel juist, door jezelf (zie referenties).

Vanuit momentoB worden gespreksactiviteiten georganiseerd. Momentob biedt ook persoonlijke (stervens)begeleiding en coaching. Maak een persoonlijke afspraak of zie de agenda en werkwijze op deze site. artikel Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − 13 =