In de pers

140820-flyer-jubileumboek.inddDe humanistische uitvaartbegeleiding bestaat dit jaar 10 jaar. Een jubileum dat het vieren waard is. Er is onder andere een mooi vormgegeven boek uitgegeven waarvoor, onder andere, Tessa Meester een artikel en een verhaal heeft geschreven. Het verhaal is hier terug te lezen.

Het artikel in hetzelfde boek gaat over Levenskunst, een begrip dat bijna modisch lijkt te zijn, maar niets is minder waar! In de levenskunst vind ik inspiratie om vragen te formuleren. ‘levenskunst’ als filosofie komt uit de tijd van Socrates, 500 v. Chr. Hij stelde aan omstanders vragen over ‘het goede leven’ om essentiële inzichten te verkrijgen. Mensen ontdekten dat ze de antwoorden, vaak op onbewust niveau, gewoon zelf in huis hadden. Zo was het toen en zo is het nu nog.

Ieder mens is kunstenaar en geeft als een architect vorm aan zijn eigen leven. Hoe bewuster men leeft, hoe vaker de omgeving dat leven als een ‘mooi kunstwerk’ zal ervaren. Metaforisch: bouwwerken kunnen verrassend zijn; ze zijn ruim of zeer krap, kleurig of somber, met uitzicht of juist in nauwe steegjes. Toch zal iedereen het waarderen als met beperkte middelen of ruimte iets bijzonders is neergezet, mooi of niet mooi,. De grootse meeslepende kastelen zijn voor de meesten onder ons vooral indrukwekkend. Zo is het ook met de levenskunstwerken, ze zijn afhankelijk van omstandigheden maar altijd vormgegeven en ingekleurd door de architect zelf. Natuurlijk vindt de één het bouwwerk mooi en de ander misschien niet. De vraag is: zien we de architect, of laten we ons verwarren door het bouwwerk en de meningen over dat werk …?

Dit bericht is geplaatst in activiteit. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *