Referenties

“Beauty is in the eye of the beholder”

Praten met Tessa; Hoe is dat?

Beste Tessa, Nogmaals dank voor je bijdrage en prachtige verwoording tijdens de dienst van de uitvaart van onze moeder Christina op 16 oktober.
Wij koesteren nu niet alleen mooie herinneringen aan haar leven maar ook aan haar afscheid. Ik denk dat voor ons niemand dit stuk beter had kunnen doen dan jij.
De gesprekken vooraf , je steun en luisterend oor…en het samen voor de eerste keer beluisteren van je verhaal, waren bijzondere momenten voor ons.
We hebben in gedachten meermaals haar leven en onze herinneringen aan haar de revue laten passeren. Je hebt het op een heel hele fijne manier gedaan. Mooi , ingetogen en duidelijk. Héél erg bijzonder! We hebben van velen , oud of jong , vernomen dat ze het een erg mooi en waardig afscheid vonden. Waarbij mensen die haar niet echt gekend hadden zeiden; Ik heb nu echt een beeld van je moeder, niet alleen hoe ze uitzag, maar vooral hoe ze was. Het verdriet moet nog slijten maar de herinneringen blijven.
En daar is jouw verhaal een onderdeel van… Met vriendelijke dank en groet, Marianne en Irene

oktober 2018

stippellijn

Beste Tessa, Namens mijn moeder en de rest van de familie, willen wij jou nogmaals bedanken voor de mooie worden tijdens de afscheidsdienst van mijn vader.Het klinkt een beetje vreemd, maar we hebben van de dienst genoten. Met vriendelijk groet, Familie Keulen

september 2018

stippellijnTessa,
Op het moment dat jouw eigen dochter overlijdt, een jonge vrouw van 27 jaar, ernstig gehandicapt maar heel erg bewust van het leven en intelligent, is het gezin verward en verdrietig. Op zo’n moment heb je ondersteuning nodig, want er komt van alles en nog wat op je af. Op dat moment is er slechts één ding belangrijk: een passend afscheid. Passend omdat het moet aansluiten bij het leven van jouw kind/zus.
Om dat afscheid te organiseren was onze eerste gedachte om Tessa te vragen ons te helpen. We hadden haar al eerder gezien bij een afscheid van een vriend. En dat had indruk gemaakt. Indruk door de manier waarop zij dat afscheid leidde. Ingetogen, eerlijk, zonder dramatiek maar vol medeleven.
Ons beeld werd bevestigd in die moeilijke periode, want wij hadden een duidelijk beeld, hoe wij afscheid wilden nemen van onze dochter. Tessa heeft dat begrepen en onze ideeën verwerkt in een indrukwekkend afscheid. Eerst luisteren naar onze wensen, naar onze verhalen; die verwerken in teksten waarin je jouw eigen gevoelens herkent. Daarnaast in de voorbereiding letten op alle details, teksten, muziek, beelden en tijdsplanning.
Een pijnlijk afscheid maar zo waardevol voor alle vriendinnen, buddy’s, familie, bekenden én ons gezin. Met de hulp van Tessa is het een bijzonder afscheid geworden, dat ons helpt met de verwerking van dit groot verlies.

Marjo en Wim

augustus 2018

stippellijn

Beste Tessa,

Ik wil je graag nog even laten weten dat ik/we ontzettend veel mooie reacties gekregen hebben op de wijze zoals je de dienst van Sonja begeleid hebt. Iedereen vond dit zeer passend, warm en met de juiste woorden en teksten. Ik wilde je dit nog graag laten weten en je hiervoor ook nog eens hartelijk danken. Hoe meer mensen je op deze manier kunt helpen hoe beter!! groeten, Frank

Juli 2018

stippellijn

Beste Tessa,

Langs deze weg wilde ik je nog even bedanken voor de mooie tekst die je voor ons geschreven en voorgedragen hebt afgelopen maandag tijdens de eredienst van Sonja.
Het was niet alleen de inhoud die klopte; de hele toonzetting en het gevoel dat wij wilden overbrengen aan iedereen die Sonja liefhad was beklijvend.
Het ga je goed en hopelijk hoeven we je nooit meer in te schakelen!Vriendelijke groeten, Maurice, juli 2018

stippellijn

Beste Tessa,
Wij vonden dat je de totale begeleiding vanaf vrijdag tot en met dinsdag uitstekend hebt gedaan.
De rustige manier waarop je vrijdag de relevante informatie van mijn moeder noteerde. Dit hebt weten om te zetten in een prachtige tekst. Klasse!
Ook de begeleiding dinsdag kon niet mooier.
Mijn moeder heeft vanochtend vroeg, op eigen initiatief, Els Jacobs uitvaart gebeld om jou te bedanken, in de veronderstelling dat jij daar zou zijn.
Hartelijk dank voor alles, Hanneke en Leo de Vent – van Hees

januari 2018

Dank voor de warme reactie. Begrijpelijk beste Hanneke en Leo, ik werk zeer geregeld en graag met de dames van Els Jacobs samen. Ik ben niet gekoppeld aan Els Jacobs. MomentoB is  zelfstandig waardoor ik overal vrij inzetbaar blijf. Met een warme groet, Tessa Meester

stippellijn

Vanaf het moment dat Tessa bij ons binnenstapte op zondagmorgen om ons te begeleiden in het moeilijkste dat wij ons leven mochten doen, namelijk passend afscheid nemen van onze Mick, was Tessa fantastisch.
Ze stelde vragen, luisterde, begreep ons, en vertaalde dat naar de meest mooie dienst die je als ouder kunt wensen om je kind voor de laatste keer te eren.
Intens verdrietig maar niet triest, indrukwekkend mooi omdat Mick schitterde door de liefdevolle teksten, liedjes en beelden en het gezamenlijk gemaakte schilderij.
Tessa sprak zo warm en droeg de dienst.
Intens dankbaar, voor altijd het mooiste, moeilijkste.
Dank je wel!!

Jeanine Aarts

dec 2017

stippellijn

Een zee van tijd een oceaan van aandacht. Praten met Tessa dat is een warm bad. Ik kreeg de kans mijn eigen antwoorden te vinden. Als ik het niet eens was beantwoordt ze dat met een glimlach. Later bleek ze meestal gewoon gelijk te hebben, alleen zag ik dat nog niet. Ik zou het omschrijven als magie, of een wonder, al is Tessa daar zelf veel te aards voor.

Coaching door Tessa is een cadeautje aan jezelf. Stappen zetten die je nooit verwacht had maar waar je altijd al naar verlangde. Ik sta stevig in mijn schoenen en heb nu het vertrouwen dat zelfs als ik val, ik toch weer op zal staan. Tessa, dank je wel.

Liedewij B. Leidinggevende kinderopvang.

dec/jan ’17-18

stippellijn

Dag Tessa,
Je hebt gesproken op de afscheidsviering van mijn
vader.
Ik wil je nog even laten weten dat ik het echt heel mooi vond en dat ik
er nog vaak aan terug denk. En dat er heel veel mensen achteraf kwamen
vertellen hoe mooi ze het vonden wat je gezegd hebt, dat het daardoor
ook echt een viering werd i.p.v. gewoon een afscheid. Dus, heel erg dank je wel daarvoor,
“een dochter”

stippellijn

Graag wil ik Tessa van harte aanbevelen als ceremoniebegeleider. Zij is een goede coach, katalysator, regisseur en ceremoniemeester. Ze biedt allereerst ruimte voor persoonlijke emotie, brengt nabestaanden dichterbij elkaar om zo weer een gezamenlijk beeld en gevoel te krijgen. Om vervolgens samen een heel mooi afscheid te componeren. Het afscheid, de ceremonie zelf geeft zij dan met heel veel rust en heel veel respect meesterlijk glans. Tessa, namens onze familie hartelijk dank!

Peter Gielkens, Gielkens Consultancy

dec 2017stippellijn

Ze kwam mijn kamer en leven binnen en als vanzelf ontstond er rust. Hoe ze dat doet weet ik niet. Ze stelt keer op keer een vraag die ook steeds even relevant is. Ze legt geen mening op tafel en je voelt ook geen oordeel of ander gevoel dat ongemakkelijk kan zijn. Na de wandelingen en gesprekken ben ik bij Tessa gaan mediteren. “Maximaal zes keer”, zei ze. Daar schrok ik van van maar bij de vijfde keer begreep ik dat het genoeg was, dat de zesde keer een extraatje was. Ze verwijst overigens wel door als ik verder wil met meditatie in een groep. Heel bijzonder. Heel veilig. Bij alle trainingen en cursussen die ik achter de rug heb heb ik nooit eerder zoveel slagen gemaakt als met Tessa.
Dank je wel! en tot ziens.

Jolanda de Vries. bedrijfsleidster, moeder en mens
stippellijn

Ik heb Tessa leren kennen bij de voorbereiding van de afscheidsplechtigheid van mijn vriend. Ze liet al dadelijk een diepe indruk na op mij. Ik was eigenlijk ongerust over het afscheid omdat ik dat ook nooit meegemaakt hebt op die manier, maar Tessa kwam zo overtuigend, zo zelfzeker, zo geruststellend, zo luisterend over dat ik mijn bezorgdheid onmiddellijk kon opbergen. Hoe ze in die moeilijke periode de familie kon kalmeren, ruimte geven, haar geweldige manier van communiceren. geweldig hoe ze iets kan verwoorden .

Ze straalde zoveel rust en vertrouwen uit. De plechtigheid was gewoon uniek, mooi hoe zij van een droeve gebeurtenis iets speciaals gemaakt heeft. Ik kan het niet anders verwoorden. prachtig. Dank je

Edy Deckers, Leraar Praktijkonderwijs

stippellijn

“De ceremonie heeft ons heel erg geholpen om alles een beetje een plek te geven… wat ontzettend goed van jou!

We vinden je werk echt transformerend. Wat een kwaliteit!”                                                           Petra collega-ritueelbegeleidster

stippellijn

Hallo Tessa,

Ik wilde je graag bedanken voor de mooie dienst die je afgelopen zondag vormgegeven hebt. Het was écht, in alle vormen van het woord. Dit heeft voor mij een waardevolle bijdrage geleverd in het ritueel van afscheid nemen van mijn opa. Dus bij deze: BEDANKT!!

Groetjes, Judith

stippellijn

september 2014

Beste Tessa,

Omdat ik je zondag na de begrafenis van mijn broer Frans niet meer gesproken heb, wil ik je via deze mail bedanken voor de wijze waarop je de afscheidsdienst hebt begeleid.Het gesprek met jou, die woensdag in de tuin en de verwerking daarvan tijdens de dienst hebben er voor mij mede voor gezorgd dat ik trots en respectvol terug kan kijken op die zondag. Bedankt voor jouw aandeel hierin.

Lieve groet Wiesje.

stippellijnaugustus 2014

lieve Tessa

Al kende ik je niet ik voel toch echt, lieve Tessa! Wat kun jij goed luisteren, je hebt in de paar uur dat je bij ons was elk detail van wat we zeiden terug laten komen in de viering afgelopen week. Het was een feest met diepgang en betekenis die in onze familie als een warme herinnering zal worden meegenomen. Ik kan iedereen een gesprek met jou aanraden, het heelt, het maakt inzichtelijk en geeft vertrouwen. Hartelijk dank.

Margareth en Peter

stippellijnapril 2014

Ik wil je nogmaals bedanken voor alle inspanningen die je hebt gedaan voor ons m.b.t. de crematiedienst van mijn vader Martin Smeijsters. Het was een bijzonder mooie crematiedienst, heel persoonlijk zoals ik dat graag wou voor mijn vader.

We hebben heel veel complimenten gehad over de crematiedienst en dat doet ontzettend goed maar zonder jou was ons dat allemaal niet gelukt. We kijken dan ook heel tevreden terug hoe alles is gegaan en verlopen. Daarom mijn hartelijk dank nogmaals hiervoor.

veel groetjes,

Bellagonda van Damme

stippellijn

Wat ik in Tessa bijzonder waardeer is de humor die er altijd is. Zij helpt me om allerlei (levens?)vragen vanuit andere, vaak onverwachte, perspectieven te zien en dat gebeurt heel vaak op een ontspannen, humoristische manier. Eén kleine zinswending kan het doen. Ik geniet daar enorm van. Wat mij betreft is zij een verpersoonlijking van “niet mijn lot is leidend, maar mijn reactie daarop, hoe ik er mee omga, geeft de richting aan”.

Ik vermoed dat zij heel basaal accepteert wat IS. Bij zichzelf en ook bij anderen. Daarin geeft zij (mij) ruimte om eigen (voor)oordelen te onderzoeken en dat helpt! Een spiegel?

Tessa is een enorm goede waarnemer. Haar ervaring in de zorg, in het onderwijs zullen haar in dit opzicht zeker mede gevormd hebben.Het vermogen om de aandacht bij de ander te houden maakt daar ook deel van uit, evenals de vanzelfsprekendheid van de connectie – een basisvoorwaarde voor goede communicatie.

Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar dat wordt wellicht teveel van het goede.
Nog één dan:
Zij weet levensvragen te transformeren naar gewone vragen en omgekeerd. Anders gezegd: die vragen worden lichter en daarmee makkelijker hanteerbaar.

André  SAO and Management Consulting Consultant

stippellijn

Wanneer ik denk aan gesprekken met Tessa, komen een aantal dingen bij me op.

Op de eerste plaats, de rust.Tessa straalt een rust uit, die je warm uitnodigt om je verhaal te delen.Het woord sereniteit omschrijft deze sfeer het beste.

Ze komt tijdens een gesprek als het ware even naast je staan. Ze is zichtbaar, want ze laat merken dat ze er voor je is. Anderzijds is ze ook onzichtbaar, want ze geeft je precies de ruimte die voor jou veilig voelt.

Dit zorgt er voor mij voor dat ik goed nadenk wat ik vertel. Ik weeg de woorden al voordat ik ze uitspreek en vraag me af wat ze betekenen.

Er is geen goed, er is geen fout. Je mag “zijn”, zonder dat ze voor jou inkleurt wat de betekenis daarvan is. Dat mag je zelf doen en daar helpt ze bij.

Ze stelt vragen die je helpen, die richting geven en die dezelfde dag nog even terugkomen, omdat je ze niet uit je gedachten kan krijgen. Vragen die je niet verwacht had, of die je zelf nog niet gesteld had, of gewoon vragen, om de spanning weg te nemen en even ruimte te maken voor iets anders.

Tessa is een inspirerend mens, een persoonlijkheid, een voorbeeld, ze laat zichzelf zien, zonder daar veel woorden voor te gebruiken.Ik merk tijdens onze gesprekken dat ze er van geniet, haar ogen sprankelen wanneer ik een inzicht krijg, dat ik eerder nog niet had.

Ze geniet gemeend van mijn proces en dat voelt prettig.

Tessa kent grote vreugde, ze kent ook verdriet, ze weet waar je over praat, ze begrijpt.Soms komen er dingen op je pad, waar je niet zelf voor kiest, maar ze zijn er wel. Tessa helpt om daarin de goede dingen te doen, keuzes te maken die goed voor je zijn, die passen bij jou.Tessa leert mij elke keer weer te genieten van de kunst van het leven, in welke vorm dat zich ook aan je openbaart.

Eveline, onderwijs begeleiding en advies

stippellijn

Tessa is al gedurende 24 jaar een belangrijk persoon voor mij. Iemand waar ik in mijn leven op meerdere momenten en op meerdere manieren steun heb gezocht, en ongevraagd en gevraagd heb mogen ontvangen. Telkens als ik haar een van mijn levensvragen voorlegde was ze onderzoekend, er vanuit gaand dat ik zelf mijn eigen waarheid in me heb en deze naar boven probeerde te halen. Dit doet ze door aandachtig te luisteren en me het gevoel te geven dat ik WELKOM ben met alles dat er is op dat moment.

Ze heeft een natuurlijke kracht om het leven telkens weer te bejegenen als levenskunstenares. Dit zie ik doordat ze steeds accepteert dat de realiteit de hoogste waarheid is en kijkt hoe ze zich wil verhouden daartoe. Met andere woorden, ze leidt haar eigen leven, geeft dat vorm naar de mogelijkheden en onmogelijkheden en heeft een grote mate van doorzettingskracht. Ze heeft ook een gezonde mate van humor en zelfspot die de situatie enorm kunnen relativeren zonder de ander het gevoel te geven dat ze hem of haar niet serieus zou nemen.

Als ik haar mag ontmoeten is dat ook altijd in een sfeer van ont-moeten. Ongedwongen en in hartsverbinding!

Nicki, Loopbaanadviseur, coach en trainer

stippellijn

Als ik met Tessa in gesprek ben dan ben ik met haar in gesprek, ik voel dat ze luistert en ook hoort wat ik zeg. De reacties daarop zijn oprecht en echt. Ze heeft altijd oor en oog voor de ander, hoe zij zich ook voelt op dat moment.

Ik luister ook altijd graag naar Tessa, hoe zij over zaken denkt en hoe ze zaken kan omschrijven. Haar inzichten en kijk op zaken bewonder ik, veel van haar geleerd.

Kortom fijne warme gesprekken en alles wat mensen vragen in een gesprekspartner bezit zij. Ik denk dat we snel weer een gesprek zullen voeren :)

Annemiek, directeur basisonderwijs
stippellijn

Wat me als eerste opvalt is dat je “echt” geïnteresseerd bent in het wel en wee van mensen. Ik zie je altijd diep nadenken over wat je hier nou mee kunt. Ook heb je altijd (goede) ideeën hoe om te gaan met bepaalde besproken zaken. Maar zonder oordeel. Je bent (voor mij persoonlijk) heel geschikt om tegen te praten. Dat komt vanzelf. Ik denk doordat jij heel open staat voor wat dan ook. Je leeft je goed in in andermans problemen. Luisteren kun je dan ook heel goed. Je komt niet meteen met oplossingen. Dat waardeer ik wel. Ook is me de afgelopen jaren opgevallen (vooral in het begin van ons intensieve contact) dat je voor jezelf ergens een grens hebt van wat je kwijt wil aan de ander. Mijn gevoel is dat je liever luistert naar anderen en met andermans problemen bezig wil zijn dan na te denken of te willen praten over je eigen zaken. Dat respecteer ik wel. De laatste jaren ben je wel een stuk opener geworden denk ik. Ik vind je heel sterk in de omgang met anderen, je staat voor iedereen klaar.

Karin, pedicure en groepsleidster/thuiszorg

stippellijn

Tessa is altijd een goede, aandachtige waarnemer geweest. Ik merk het bijvoorbeeld al aan gedeelde jeugdherinneringen, gebeurtenissen die zij zich vaak scherper en gedetailleerder herinnert. Die aandacht, oplettendheid ervaar ik ook tijdens gesprekken met haar. Ze kijkt goed, voelt meer aan dan je zegt én stelt goede vragen.

Ook zichzelf blijft ze vragen stellen en ze staat open voor andere ideeën. Als we in gesprek zijn blijft alles in beweging. Dat vind ik juist zo boeiend: al pratend zijn we aan het denken en aftasten, brengen we elkaar op nieuwe gedachten en komen weer andere vragen op. Ik ben graag in gesprek met Tessa. Ik heb bewondering voor de manier waarop ze gedachten en gevoelens weet te verwoorden, zowel van zichzelf als -na geluisterd te hebben- van mij of iemand anders. Vaak zorgt het voor een verrassende invalshoek én gelukkig ook regelmatig een vrolijke wending, door haar en mijn gevoel voor humor.

Marieke, zus en grafisch vormgever

stippellijn

 

 

Reactie op Referenties

 1. marjo en Wim Visschers schreef:

  Tessa,
  Op het moment dat jouw eigen dochter overlijdt, een jonge vrouw van 27 jaar, ernstig gehandicapt maar heel erg bewust van het leven en intelligent, is het gezin verward en verdrietig. Op zo’n moment heb je ondersteuning nodig, want er komt van alles en nog wat op je af. Op dat moment is er slechts één ding belangrijk: een passend afscheid. Passend omdat het moet aansluiten bij het leven van jouw kind/zus.
  Om dat afscheid te organiseren was onze eerste gedachte om Tessa te vragen ons te helpen. We hadden haar al eerder gezien bij een afscheid van een vriend. En dat had indruk gemaakt. Indruk door de manier waarop zij dat afscheid leidde. Ingetogen, eerlijk, zonder dramatiek maar vol medeleven.
  Ons beeld werd bevestigd in die moeilijke periode, want wij hadden een duidelijk beeld, hoe wij afscheid wilden nemen van onze dochter. Tessa heeft dat begrepen en onze ideeën verwerkt in een indrukwekkend afscheid. Eerst luisteren naar onze wensen, naar onze verhalen; die verwerken in teksten waarin je jouw eigen gevoelens herkent. Daarnaast in de voorbereiding letten op alle details, teksten, muziek, beelden en tijdsplanning.
  Een pijnlijk afscheid maar zo waardevol voor alle vriendinnen, buddy’s, familie, bekenden én ons gezin. Met de hulp van Tessa is het een bijzonder afscheid geworden, dat ons helpt met de verwerking van dit groot verlies.

  Marjo en Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *